Aparent, pare chiar absurd aceasta idee: de a consuma apa, indiferent daca resimtim senzatia de sete sau nu. Sigur ca prima intrebare care va exploda in mintea voastra va fi: de ce sa bem apa daca nu ne este sete? Doar apa se bea cand iti este sete! Asa au facut parintii nostrii….bunicii nostri..si stra strabunicii nostri, asa e firesc: sa bem apa cand ne este sete!…Da, intr-adevar asa au facut toti antecesorii nostri, dar asta nu inseamna ca au procedat corect. Chiar daca toata lumea cosuma anumite lichide si se hraneste intr-un anume mod, asta nu semnifica ca ei actioneaza intr-o maniera corecta, si mai ales sanatoasa.
Insa, sa intram concret in subiectul titlului: de ce este necesar sa consumam apa, chiar si atunci cand nu simtim sete? In primul rand, doresc sa atrag atentia ca apa se consuma la anumite intervale si nu oricum, si nu orice fel de apa.
Apa se recomanda a se consuma, in primul rand: dimineata pe stomacul gol (pana la un litru, la temperatura camerei, plata, necarbogazoasa, si preferabil de izvor). Daca nu aveti o sursa optima de apa naturala (izvor, fantana, cu alte cuvinte apa vie), puteti sa recurgeti si la apa de la robinet, dupa ce ati expus-o in prealabil la soare, cateva ore, si ati adaugat o lingura de argila comestibila sau 1 lingura de suc de lamaie stoarsa. De ce acest procedeu? Expunerea la soare a apei de la robinet (impregnata cu Clor si trecuta prin tevi vechi, pline de lambrii) reprezinta o sursa de sterilizare naturala, non-invaziva (orice sursa de caldura distruge bacteriile, microbii).
Argila sau sucul de lamaie aduce apei de la robinet (care, datorita proceselor chimice de epurare: o lasa sterila de nutrienti si dura), un aport de alcalinitate. Cu alte cuvinte, argila si sucul de lamaie sunt factori semnificativi de alcalinizare, si astfel, dintr-o apa dura, sterila si impregnata de clor (care in cantitati mari ingerat, devine cancerigen), apa de la robinet devina o apa ce contine nutrienti, vitamine si e usor alacalina, (argila fiind o sursa bogata de minerale, iar lamaie – sursa binecuniscuta de vitamna C). Insa, retineti ca aceasta varianta e recomandata doar in situatii limita, de urgenta, de preferabil fiind administrarea unei ape naturale, puternic alcaline, de la izvor, fantana ( daca stiti ca acea sursa de apa nu contine nitrati si nitriti, si e verificata la un laborator).
Revenind la titlul articolului, in primul rand apa se consuma, indiferent de aparitia senzatiei de sete sau nu, deoarece fara apa nu se realizeaza niciun procedeu bio-chimic in organismal nostru. Acest aspect este extrem de important de retinut. Ce inseamna acest lucru? In primul rand, e necesar sa intelegeti ca orice mecanism bio-chimic (exemplu: metabolismul, ce presupune digestia, prelucrarea, absortia alimentelor, evacuarea si detoxifierea, asimilarea unor vitamine, minerale si odata cu ele si formarea unor structuri si organe vitale ale corpului uman – nervii, oasele, muschii) – nu pot functiona si chiar sa se dezvolte armonios si echilibrat fara un aport corespunzator de apa.
Daca vom bea apa (strict apa, excluzand alte lichide, gen: sucuri carbogazoase, bauturi alcoolice, cafea, energizante, care chiar au efecte nocive asupra organismului uman, generand aciditate crescuta si consumand cantitati semnificative de minerale ale organismului nostru) in cantitati corespunzatoare (de la 1 litru pana la 3-4 litri pe zi), vom avea o silueta de invidiat, o digestie perfecta, vom fi plini de energie, mult mai creativi si inteligenti, cu o piele catifelata, foarte hidratata si stralucitoare, fara riduri, cu oase puternice si tonus muscular, si multe altele.
Apa, in doze corect administrate ajuta creierul sa functioneze la capacitatea lui optima (compozitia creierului este grasime +apa), daca ii dati apa suficienta si de buna calitate si uleiuri vegetale nesaturate: va veti bucura de o minte agera, lucida si o memorie de elefant si la varste inaintate!)
Daca veti consuma apa in cantitate suficienta, organismal dvs. nu va mai stii ce inseamna sa te confrunti cu probleme digestive, balonare, flatulenta, constipatie, hemoroizi, afectiuni osteo-articulare, boli de piele, alergii.
Ca sa intelegi mai bine cum actioneaza apa, ca factor de curatare, purificare al organismului, am o alegorie foarte sugestiva: ca sa spalam o haina, nu vom folosi nici ceai, nici suc, nici cafea, nici orice alt lichid, decat apa!
In ceea ce priveste celelalte lichide naturale si sanatoase (ceaiurile diverse din plante medicinale si sucurile naturale din citrice, fructe sezoniere sau din legume) sunt foarte binevenite in completarea consumului de apa, si se pot administra in paralal cu apa. La acest capitol, e important sa mentionez cand si cum se bea apa!
Cand si cum se bea apa
Apa, si de altfel si ceaiurile detoxifiante, folosite in tratarea afectiunilor hepatice, biliare, cardiace, ale afectiunilor ce implica dezechilibre la nivelul arterelor si venelor, etc, precum si consumul sucurilor naturale (mai sus mentionate), se vor consuma, de regula, pe stomacul gol, cu minim 20 min inainte de mese, si la 120 minute dupa mese.
Niciodata nu se va consuma apa, sucul de fructe sau sucul combinat intre legume si fructe, orice fruct proaspat la masa, ci doar inainte de masa cu minim 20 minute, sau la 3 – 4 ore dupa mese. De ce? In combinatie cu bolul alimentar, intr-un mediu intunecos si cald: orice combinatie de alimente va incepe sa fermenteze, si drept urmare: apar gazele, balonarile, flatulenta…Exceptie de la aceasta regula este consumul legumelor, de orice varietate sunt (atat cele verzi, suculente, pecum si cele radacinoase), si sucul strict din legume proaspete si radacinoase.
Cum se bea apa? Apa nu se gusta, ci se bea! Cu alte cuvinte, cand incepeti sa beti apa: macar la o administrare beti, fara oprire intre 15-20 inghitituri, si nu cate o sorbitura la 10 minute. Astfel, veti reusi sa consumati (in timp, daca nu ati fost obisnuit sa consumati o cantitate mare de apa), chiar 1 litru de apa in mai putin de 5 minute! La acest capitol, e foarte important sa precizez celor care pana sa citesca acest material despre necesitatea apei, si nu au consumat aproape deloc apa (consumand aproape 1 pahar pe zi, sau chiar la 2 zile), ca vor porni acest demers de hidratare a organismului intr-un ritm lent, moderat, marind doza de consum a apei in timp.
Cu alte cuvinte, daca va regasiti in aceasta categorie, de persoane care nu simteau aproape niciodata nevoia de a bea apa, va trebui sa o luati treptat si sa nu fortati. Veti incepe dimineata cu jumatate de pahar de apa plata, inainte de micul de dejun, la masa de pranz veti adauga inca o jumatate de pahar de apa, si seara inainte de cina inca o jumate de pahar de apa. Dupa o saptamana, veti putea sa mariti doza la 2 chiar 3 pahare /zi, si tot asa, pana ajungeti la peste 1 litru /zi. Este o vorba populara care zice asa: pofta vine mancand, asa este si cu apa: daca veti bea, cu fiecare zi tot mai multa apa, organismul va incepe sa isi retrezeasca setea, si chiar peste cateva luni, veti simti cu adevarat nevoia de a bea apa , si va veti simti excelent!
In incheiere, ca o concluzie generala la materialul expus, APA este si ramane -elemental vital – in mentinerea organismului intr-o continua stare de prospetime, efervescenta, vitalitate, sanatate, tinerete!
AUTOR:
ALINA CORPAȘ